Hoe ziet een BBL opleiding eruit?

BBL wordt ook wel beroepsbegeleidende leerweg genoemd. Je leert door te doen.

Je start met je opleiding in de leerlingwerkplaats. Hier krijg je in 6 tot 8 weken een basisopleiding. Wanneer je deze basisopleiding hebt afgerond, word je gekoppeld aan een bouwbedrijf. Tijdens de rest van je opleiding ben je één dag per week op school. Je krijgt dan vooral ondersteuning bij de theorievakken. De andere vier dagen werk je bij een erkend leerbedrijf.

Hoe lang duurt een opleiding?
  • Wanneer je op het VMBO een basisopleiding hebt afgerond, kun je direct starten met een van onze niveau 2-opleidingen. Deze opleidingen duren maximaal twee jaar.
  • Wanneer je op het VMBO minimaal een kader-opleiding hebt afgerond, kun je direct starten met onze driejarige niveau 3-opleidingen.
Wat kost een opleiding in de bouw?

Het praktijkdeel van jouw opleiding wordt helemaal betaald door het opleidingsbedrijf. Wij zorgen ook voor de juiste kleding en gereedschappen. Je theoretische opleiding bij het ROC moet je in de meeste gevallen zelf betalen.

Hoe word ik tijdens mijn opleiding begeleid?

Je wordt altijd geplaatst bij een erkend leerbedrijf met erkende leermeesters. Tijdens de vakopleiding word je ook regelmatig bezocht door de leerlingbegeleider van Bouwmensen, NOA Opleidingsbedrijf Afbouw of de Schildersvakopleiding.

Kan ik na mijn opleiding bij hetzelfde bedrijf blijven werken?

In veel gevallen kun je na je opleiding bij hetzelfde bedrijf blijven werken. Wanneer dit niet kan, proberen we je uit te plaatsen bij een bedrijf via ons eigen uitzendbureau: Vakmasters.

Kan ik na mijn niveau 2-opleiding ook doorleren?

Wanneer je een niveau 2-opleiding hebt afgerond, kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding. Deze opleiding wordt ook aangeboden door de opleidingsbedrijven. 

Kan ik na mijn niveau 3-opleiding ook doorleren?

Na het succesvol afronden van je niveau-3 opleiding kun je doorstromen naar een niveau-4 opleiding. Je wordt dan opgeleid tot zelfstandig ondernemer of voorman. Dit is een opleiding van maximaal twee jaar en wordt ’s avonds aangeboden.

Heb ik de schoolvakanties vrij?
Samen met je begeleider kijk je naar jouw vakantieverlof en bepaal je op welke dagen je vrij wenst te nemen. Uiteraard wordt er gekeken naar het aantal verlofuren binnen je contract en bespreek je jouw vrije dagen met je collega’s. Kies je er dus voor om een paar dagen vrij te nemen binnen de schoolvakantie, dan is dat mogelijk.
Wat is een opleidingsbedrijf?
Een opleidingsbedrijf is een samenwerkingsverband tussen bedrijven uit dezelfde branche die behoefte hebben aan nieuw personeel. Het opleidingsbedrijf zorgt voor de werving van leerlingen, en zorgt ervoor dat deze leerlingen goed worden opgeleid. Vervolgens kunnen de leerlingen bij de aangesloten bedrijven aan de slag. De opleidingsbedrijven die hun opleidingen aanbieden op deze website zijn al 35 jaar actief als opleiders voor de bouwsector.